19 mrt 2019

Bericht uit Veluweland.nl

De McDonald’s restaurants uit Apeldoorn, Zutphen en Heerde slaan zaterdag 23 maart samen de handen ineen tijdens de Landelijke Opschoondag, een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon, waarbij bedrijven, gemeenten en vrijwilligers samen de strijd aangaan tegen zwerfafval.

Franchisenemers Henk Koning en Sjoerd-Jan Feenstra uit de regio laten in een gezamenlijke reactie weten: ,,Om zwerfafval aan te pakken, moeten we met zijn allen de handen uit de mouwen steken. Tijdens de Landelijke Opschoondag laten wij zien dat wij samen met restaurants uit de hele regio Apeldoorn ook op deze dag onze verantwoordelijkheid nemen in het verminderen van zwerfafval in de buurt. Daarom komen onze medewerkers in de hele regio op zaterdag 23 maart in actie. Iedereen die mee wil helpen is van harte welkom om deel te nemen. Zo laten we, net als alle andere dagen in het jaar, tijdens de LandelijkeOpschoondag samen met de buurt zien hoe belangrijk hetis om onze omgeving schoon en opgeruimd te houden.”

GEDRAGSONDERZOEK Om de omgeving van de 247 McDonald’s restaurants in Nederland schoon te houden, heeft McDonald’s samen met Stichting NederlandSchoon onderzoek gedaan naar consumentengedrag en beperking van zwerfafval. Zo zorgt McDonald’s voor prullenbakken op strategische plekken op het terrein van alle McDonald’s restaurants om het gasten zo makkelijk mogelijk te maken hun afval weg te gooien. Daarnaast ruimen medewerkers van McDonald’s meerdere malen per dag zwerfafval op, ook afval dat niet afkomstig is van McDonald’s en afval tot ver buiten het restaurantterrein.

Read More

19 mrt 2019
Geschreven door Thijs Jacobs op kidsweek.nl

Op de Filipijnen is een dode walvis aangespoeld. Het arme dier had wel 40 kilo plastic afval opgegeten. Waarschijnlijk is-ie overleden door alle plastic zakken en bekers in z’n buik, zegt een zeebioloog uit dat land.

Het gaat om een spitssnuitdolfijn. Het dier spoelde vrijdag levend aan op de kust van de Filipijnen. Lokale vissers probeerden daarom hem nog terug te duwen in de oceaan. Helaas hielp dat niet. Na drie pogingen spoelde het dier alsnog dood aan. Een spitssnuitdolfijn weegt ongeveer 500 kilo, dus dan is 40 kilo plastic wel erg veel. Nog nooit had een aangespoelde walvis zoveel afval in de maag. Een wel heel somber record…

Nog nooit gezien

Onderzoekers vonden van alles in de maag van de spitssnuitdolfijn. Het dier heeft onder andere 16 lege rijstzakken, vier bananenzakken en een heleboel boodschappentassen gegeten. De Filipijnse zeebioloog Darrell Blatchley vindt het verschrikkelijk, laat hij op Facebook weten. ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien. Zoveel plastic in een walvisachtige. Het is walgelijk!’.

Het Wereld Natuurfonds (WNF) vindt dat er actie ondernomen moet worden. ‘Dit is in de Filipijnen het zoveelste voorbeeld dat plastic vervuiling dodelijk is voor het leven in de oceanen. Per jaar komt er 10 miljard kilo plastic in de zee terecht. Er moeten afspraken komen om de plastic crisis te stoppen.’

Read More

18 mrt 2019
15 mrt 2019
13 mrt 2019
11 mrt 2019

Het ‘ontwerpbesluit’ tot de uitbreiding van statiegeld is gepubliceerd in de Staatscourant. De verwachting is dat statiegeld op kleine flesjes in werking zal treden in het eerste kwartaal van 2021. Veel dank voor uw steun en we zijn blij met deze stap vooruit.

 

‘van Zwerfafval naar Vlinder’ zet ondertussen zijn strijd tegen plastic vervuiling voort!

Read More

15 feb 2019
05 feb 2019
01 feb 2019
29 jan 2019